>>>  Laatst gewijzigd: 22 mei 2019  
Ik

Woorden en Beelden

Filosofie en de waan van de dag

Start Glossen Weblog Boeken Denkwerk

Sigmund Freud

Cassette Freud 'Studienausgabe' Sigmund FREUD
(1925j) Einige psychische Folgen des anatomischen Geschlechtsunterschieds in: Studienausgabe, Herausgegeben von Alexander Mitscherlich, Angela Richards, James Strachey - Band 5 - Sexualleben
Frankfurt am Main: Fischer Taschenbuch Verlag, 1982
ISBN 35 9627 3056

Dit stuk gaat dus juist in op die kwestie dat hij tot nu toe de ontwikkeling van de jongen tot model nam voor de ontwikkeling van beide geslachten en nu merkt dat het niet zo simpel is.

Wat betreft het Oedipuscomplex is het bijvoorbeeld zo dat een meisje zich eerst van de moeder moet afwenden en de vader als seksueel objekt moet nemen, terwijl een jongen de moeder gewoon als seksueel object kan blijven zien. Het meisje doet verder een ontdekking met grote gevolgen:

"Es bemerkt den auffällig sichtbaren, groß angelegten Penis eines Bruders oder Gespielen, erkennt ihn sofort als überlegenes Gegenstück seines eigenen, kleinen und versteckten Organs und ist von da an dem Penisneid verfallen."(260)

[Wat een onzin toch. Waarom zou een meisje die waardering maken? Waarom zou ze zichzelf vergelijken met een jongen en denken dat haar geslachtsorgaan minder is dan het geslachtsorgaan van een jongen alleen maar omdat dat laatste opvallender aanwezig is? Waarom zou ze zo iets missen en er jaloers op zijn? Ik denk dat meisjes én jongens het gewoon als vanzelfsprekend ervaren, snappen dat 'mannetjes' en 'vrouwtjes' verschillend zijn zoals ook bij de dieren die ze zien, en er verder geen seconde meer aan denken.]

Over penisnijd en het mannelijkheidscomplex van vrouwen. Over hoe dat later leidt tot jaloezie die volgens Freud bij vrouwen een veel grotere rol speelt dan bij mannen. Over hoe er meer afstand tot de moeder ontstaat omdat die de schuld krijgt van de eerdere castratie. Over dat masturbatie bij vrouwen door die penisnijd ineens minder belangrijk lijkt te zijn:

"... und man konnte zur Lösung des angenommenen Problems die Erwägung heranziehen, daß wenigstens die Masturbation an der Klitoris eine männliche Betätigung sei und daß die Entfaltung der Weiblichkeit die Wegschaffung der Klitorissexualität zur Bedingung habe."(263)

[Dit heeft hij al eerder beweerd. Waarom zou clitorale masturbatie een mannelijke activiteit zijn? Omdat een clitoris op een penis lijkt vast en zeker? Weer eens is er duidelijk sprake van een perspectief waarin mannen centraal staan. Daarnaast dus geen kennis van zaken over vrouwelijke seksualiteit.]

"... es müßte die mit dem Penisneid verknüpfte narzißtische Kränkung sein, die Mahnung, daß man es in diesen Punkte doch nicht mit dem Knaben aufnehmen kann und darum die Konkurrenz mit ihm am besten unterläßt. In solcher Weise drängt die Erkenntnis des anatomischen Geschlechtsunterschieds das kleine Mädchen von der Männlichkeit und von der männlichen Onanie weg in neuen Bahnen, die zur Entfaltung der Weiblichkeit führen."(264)

[Kreun ..... ]

Start  ||   Glossen  ||   Weblog  ||   Boeken  ||   Denkwerk