>>>  Laatst gewijzigd: 14 september 2020  
Ik

Woorden en Beelden

Filosofie en de waan van de dag

Start Glossen Weblog Boeken Denkwerk

Geschiedenis van de computertechniek

Voorkant Coupland 'Microslaven' Douglas COUPLAND
Microslaven (oorspr. Microserfs)
Amsterdam: Meulenhoff, 1996; 384 blzn.
ISBN 90 2905 0268

Een soort van dagboek dat loopt van eind 1993 tot aan januari 1995.

[Het gedrag en de opvattingen van de personen in Douglas Coupland's Microslaven is typerend voor de mentaliteit van veel techneuten en vooral ook voor de oppervlakkige kijk op de wereld, de samenleving en andere mensen van de jonge 'nerd', in ieder geval uit de VS.]

[Het is een slecht boek, popie-jopie-taalgebruik, zinloze lijstjes en bladvulsels, zinloze vooroordelen, typisch xenophoob wij-zij-denken, alle andere bedrijven dan Microsoft zijn altijd slechter. Het zijn de kinderachtige schrijfsels van iemand die niets weet en dus nergens goed over na kan denken en voor wie alles een spelletje is. Bah.]

Een paar typerende citaten:

"Ik ben verslaafd aan e-mail. Iedereen bij Microsoft is verslaafd. Wij zijn de pioniers van het e-mailgebruik. Het toffe van e-mail is dat je onmogelijk contact kunt krijgen met degene aan de andere kant terwijl je het verstuurt. Het is nog beter dan een antwoordapparaat, want daarbij kan degene aan de andere kant nog altijd opnemen en dan moet je iets zeggen."(28)

"Manager zijn betekent handjes vasthouden en paperassen - niets creatiefs aan. Respect is gebaseerd op de mate waarin iemand technisch is en op hoeveel code je schrijft. Een manager schrijft code of niet, en het ziet er naar uit dat er tegenwoordig steeds meer niet-codeschrijvende managers zijn. Doet aan IBM denken."(41)

"Bij de havermout zaten Bug en ik naar een stel buitenlandse medewerkers te kijken - uit Frankrijk of zo - die buiten in de kou en de regen stonden te roken. Alleen de buitenlanders roken hier - en altijd in van die trieste groepjes. Binnen mag je nergens roken. Je zou toch denken dat ze het dan wel begrepen. We kwamen overeen dat de Fransen niet in staat zijn gebruiksvriendelijke software te schrijven omdat ze zo onbeschoft zijn ..."(43)

"We hadden het er over dat de maatschappij steeds sneller verandert. Karla zei:'We leven in een tijd die geen precedent in de geschiedenis kent - dat wil zeggen, de geschiedenis kan ons niet langer helpen de tegenwoordige veranderingen te begrijpen."(109)

"Susan gaat uit met een jongen van Intel, maar ik denk niet dat het wat wordt, want ze hebben bij Intel zo'n rare bedrijfscultuur."(145)

"Volgens mij is dit inderdaad de bakermat van de nieuwe, postindustriële economie, hier tussen de schimmen van abrikoosboomgaarden, spinaziekwekerijen en paardenranches - hier in de wetenschapsparken, industrieterreinen en koele, groene voorsteden. Hier, waar de blauwdruk van sexy nieuwe technologieën wordt gemaakt, met behulp van de computer ontworpen, gebouwd, bedacht en gemodelleerd - postmachines die van het ene moment op het andere ontelbare miljoenen mensen overbodig maken. Palo Alto is van buitenaf zo onzichtbaar, maar het onzichtbare is onveranderlijk de plek waar je denkt dat alle ACTIE zich afspeelt."(146 over Silicon Valley)

"Identiteit. Ik ga op de Tootsie-theorie af: als je een on-line metapersoonlijkheid op het Net kunt verzinnen die echt overtuigend is, dan BEN je die persoonlijkheid ook. Nu er nog maar zo weinig dingen zijn waaraan iemand een identiteit kan ontlenen, is het palet van identiteiten die je in het vacuüm van het Net creëert - het menu van alternatieve 'jij'-heden - je WARE zelf. Of een isotoop van jezelf. Of een fotokopie van jezelf."(340)

Start  ||   Glossen  ||   Weblog  ||   Boeken  ||   Denkwerk