>>>  Laatst gewijzigd: 14 september 2020  
Ik

Woorden en Beelden

Filosofie en de waan van de dag

Start Glossen Weblog Boeken Denkwerk

Geschiedenis van de computertechniek

Voorkant Laing 'Digital Retro' Gordon LAING
Digital Retro - The evolution and design of the personal computer
Alameda, CA: Sybex, 2004; 192 blzn.
ISBN 07 8214 330X

[Zin in een beetje jeugdsentiment? Dan is dit boek bijzonder geschikt voor het laten opwellen van 'oh'-s en 'ah'-s en het vertellen van opschepperige verhalen over wat je allemaal kon doen met Computer X - vul hier je eerste persoonlijke computer in].

[Ik vrees dat het vooral mannen zijn die met enige melancholie kunnen terugkijken naar 'hun' eerste persoonlijke computers. We hebben het over de zeventiger jaren. Het waren indertijd nog vooral mannen die geïnteresseerd waren in technische apparaten en elektronica.]

In de V.S. werd in 1975 de eerste stap gezet: de MITS Altair 8800 werd de eerste echte computer die aan individuele hobbyisten verkocht werd. Het enthousiasme was enorm en de computers voor persoonlijk gebruik ('personal computers' - PC) werden een bijzonder gewild artikel. Binnen een paar jaar werd de markt overspoeld met PC's van allerlei soorten en maten.

In Nederland begonnen begin tachtiger jaren computers in de etalages van kantoorboekhandels of elektronicazaken te verschijnen. En ook hier vlogen de Commodores en Atari's en Sinclairs al gauw over de toonbank.

[O ja, mijn eerste computer staat op de pagina's 162-165: het was een Atari 1040ST. :-) En een paar jaar later kocht ik er een losse harde schijf bij van wel 20 MB voor 1800 gulden. Nu koop je een schijf van 1 TB (zeg 50.000 x 20 MB) voor 80 euro (zeg 1/10e van de oude prijs). Ach ... Snif ... Jeugdsentiment.]

Plaatjesboek

Dit boek laat de persoonlijke computers de revue passeren zoals die in een periode van ongeveer vijftien jaar op de markt verschenen. Het is een fotoboek met toelichtende teksten. Net als het boek van Wurster is dit boek bijzonder fraai vormgegeven. De foto's spelen de belangrijkste rol.

Het boek begint met een korte geschiedenis (vier bladzijden!) van de computer, uiteraard uitlopend in de opkomst van de persoonlijke computer. De rest van het boek beschrijft de verschillende PC's die op de markt kwamen, steeds in vier bladzijden per apparaat.

Het is een fotoboek, dus de foto's nemen het meeste plaats in. De PC's werden van voren, van achteren, van opzij en van boven gefotografeerd, zodat je echt een goed beeld krijgt van elk apparaat.

Verder wordt bij elke computer hetzelfde schema gevolgd voor een korte toelichting. Elke sectie begint met een korte algemene inleiding en wat algemene gegevens. Daarnaast wordt wat verteld over het bedrijf dat die computer maakte. Ook wordt een simpele technische specificatie van het apparaat gegeven. Tot slot wordt een aantal alinea's besteed aan 'What happened next?'.

Conclusie

"Yes, today's personal computers may allow us to do more than we could ever have imagined, but the fervor for the actual hardware has waned considerably. So with a nostalgic tear in your eye, join me on a journey back to a more innocent age, where rubber keyboards, strained beeps and a palette of 16 colors was considered state of the art. Welcome to Digital Retro and the birth of personal computing."(7)

[Het is waar dat ontzettend veel mensen tegenwoordig een computer kopen zoals ze elk apparaat kopen: zonder interesse in de hardware, alleen geïnteresseerd in het gebruik ervan. En waarom ook niet? Maar ik vraag me toch af of het enthousiasme voor de computer als apparaat zo veel minder is geworden als Laing suggereert. Ik denk namelijk dat ook de groep van computerhobbyisten is toegenomen en dat die het nog steeds leuk vinden om aan hun computers te sleutelen of ze zelf in elkaar te zetten. OK, misschien is de soldeerbout een beetje verleden tijd ....]

Start  ||   Glossen  ||   Weblog  ||   Boeken  ||   Denkwerk