>>>  Laatst gewijzigd: 22 mei 2019  
Ik

Woorden en Beelden

Filosofie en de waan van de dag

Start Glossen Weblog Boeken Denkwerk
Koninginnedag 2009
Koninginnedag 2009

Samenvattingen met commentaar

Ik heb van jongs af aan veel boeken gelezen en vanaf mijn zeventiende maakte ik er ook samenvattingen van met - toen al - tussen teksthaken mijn commentaar bij wat ik las. Papier en pen werden papier en typemachine, papier en typemachine werden computer en toetsenbord, maar in feite doe ik nog steeds hetzelfde: boeken lezen, ze samenvatten, er commentaar bij leveren.

Deze afdeling biedt toegang tot die samenvattingen. Nou ja: tot die samenvattingen die ik digitaal heb, want ik heb er nog een heleboel meer op papier en het is vrijwel ondoenlijk om die allemaal te digitaliseren.

Weergave

Het zijn meestal zeer uitgebreide samenvattingen met veel citaten. Sinds ik boeken digitaal lees en niet meer alles over hoef te typen wat ik belangrijk vind, is het aantal citaten alleen maar toegenomen. Op de website werk ik met kleurtjes zodat een lezer goed kan onderscheiden tussen samenvatting, citaat en mijn commentaar:

Als je als lezer zo'n samenvatting doorneemt heb je ongetwijfeld een aardig beeld van het boek en van wat er indrukwekkend of discutabel aan is.

Inhoudelijke opzet

Ik ben nieuwsgierig en bovendien hangt in de filosofie alles met alles samen. Het gevolg is dat ik me inhoudelijk met eindeloos veel onderwerpen bezig houd, dan weer met dit en dan weer met dat onderwerp, al naar gelang de wind waait. Het is een probleem. Het is ook leuk, zinnig, en een uitdaging. Door de jaren heen ben ik al die interesses wat meer gaan ordenen / benoemen en deze website weerspiegelt dat. Uitleg volgt op de relevante plekken. Het gaat - hou je vast! - om de volgende thema's en onderwerpen:

Thema's en onderwerpen
01 Filosofie 02 Kennis
03 Normatieve rationaliteit 04 Waarden in de praktijk
05 Mens en samenleving 06 Techniek
Start  ||   Glossen  ||   Weblog  ||   Boeken  ||   Denkwerk