>>>  Laatst gewijzigd: 11 mei 2019  
Ik

Woorden en Beelden

Filosofie en de waan van de dag

Start Glossen Weblog Boeken Denkwerk

Kennis

Citaat

"In fact, as a general rule it's always worth worrying when people don't give you sufficient details about their methods and results."
Ben GOLDACRE
Bad science
p.53

Kennis: Intro

Vanaf het allereerste begin van de filosofie is er nagedacht over problemen die te maken hebben met het verwerven en verwerken van kennis of - moderner - het verwerven en verwerken van informatie.

Dat is natuurlijk niet zo vreemd. Mensen zijn bij vrijwel al hun handelingen afhankelijk van wat hun zintuigen aan informatie aanleveren. Bedenk maar eens wat er zintuiglijk gezien allemaal gebeurt wanneer je de straat oversteekt. Het zou toch wel prettig zijn als die zintuiglijke informatie betrouwbaar is: geen auto zien terwijl hij er wél is, dat is pijnlijk. Eveneens belangrijk zijn de dingen die mensen tegen elkaar zeggen, de rapportages, de verhalen, de waarschuwingen, de opmerkingen. En ook daarvan geldt dat de betrouwbaarheid in veel gevallen belangrijk is. Zo zou het prettig zijn dat het waar is als iemand tegen me zegt dat ik rustig kan oversteken omdat er niets aan komt.

Wat is waarheid?

Maar wat is waarheid als we in het leven van alledag merken:

En hoe weten we eigenlijk dat mensen zich vergissen, liegen, kletspraat uitslaan? En hoe weten we zeker dat zij zich niet vergissen? Hoe kunnen we dat controleren? Dat kunnen we toch alleen wanneer we al die uitingen kunnen afzetten tegen de feiten, kunnen afmeten aan de waarheid? Maar hoe kunnen we dan weten wat feiten zijn en wat waarheid is? We weten dat het vaak iets te maken heeft met dat we dingen met eigen ogen kunnen zien, met waarneming van 'hoe het werkelijk is'. Tja, dat is gemakkelijk als de discussie gaat over of er nog een pak melk in de koelkast staat. Maar het wordt al een stuk lastiger wanneer we er iemand van moeten overtuigen dat tante Sarah boos is of pijn heeft. Of wanneer we proberen te verdedigen dat bepaalde atoomdeeltjes zus en zo bestaan.

Je voelt de stortvloed van vragen en problemen die hier uit voort kunnen komen. Maar: heel belangrijk dus om over na te denken. Filosofen hebben dat altijd geweten.

Start  ||   Glossen  ||   Weblog  ||   Boeken  ||   Denkwerk