>>>  Laatst gewijzigd: 26 mei 2019  
Ik

Woorden en Beelden

Filosofie en de waan van de dag

Start Glossen Weblog Boeken Denkwerk

Waarden in de praktijk

Citaat

"We can't ask our mothers. It's hard to imagine them without clothes, to think of them as having bodies at all, under their dresses. There's a great deal they don't say. Between us and them is a gulf, an abyss, that goes down and down. It's filled with wordlessness."
Margaret ATWOOD
Cat's Eye, p.109

Waarden in de praktijk: Thema's

Dat er vooral in grote steden auto's in allerlei vormen en kleuren tegen de stoepranden geparkeerd staan kunnen we simpelweg waarnemen. Dat er allerlei competities bestaan - van missverkiezingen tot talentenjachten tot sportwedstrijden - weten we met zekerheid.

Dat zijn de feiten. Maar waarom willen mensen eigenlijk auto rijden en kiezen ze niet voor het openbaar vervoer? En waarom kiezen ze - als ze auto willen rijden - voor bepaalde modellen en niet voor andere? En waarom parkeren sommige mensen hun auto op plekken waar duidelijk aangegeven staat dat dat niet mag? En waarom zijn het vooral mannen die zich niets aantrekken van die verbodsborden en gele trottoirbanden? Waarom bestaan er hoe dan ook schoonheidswedstrijden en waarom zijn die er vooral voor vrouwen? Waarom willen mensen die aan talentenjachten meedoen de beste zijn en zijn ze meestal enorm teleurgesteld als ze niet winnen? Waarom is nummer één zijn het enige dat telt?

Als je jezelf dat soort vragen stelt kom je op beschrijvingen van keuzes en beslissingen en daarmee van wat mensen aan waarden en normen hebben. En natuurlijk kun je je vervolgens ook afvragen wat je daar nu eigenlijk van vindt, hoe jij zelf die waarden en normen van andere mensen waardeert op basis van je eigen waarden en normen. Geloof me: het is best leuk en leerzaam om dat te doen. Van de andere kant: dat soort normatieve analyses kunnen bijzonder confronterend zijn en je bijzonder onzeker maken.

De thema's

Het aantal onderwerpen waarop je die normatieve analyses los kunt laten is legio. In deze afdeling beperk ik me tot drie thema's die ook nog eens erg samenhangen. Ik kies bewust voor deze drie omdat in deze thema's allerlei vanzelfsprekende waarden en normen een rol spelen waarover mensen niet eens willen nadenken, waarden en normen dus waarover je niet mag praten, die taboe zijn. Met allerlei sociale vooroordelen en nog meer ellende tot gevolg.

  1. Waarden en normen die met uiterlijke schoonheid en aantrekkelijkheid te maken hebben. Nee, dat is niet een kwestie van smaak ... Er is iets objectiefs aan uiterlijke schoonheid. Waarom worden sommige mensen mooier en en aantrekkelijker gevonden dan andere? Waarom zijn ze mooier en aantrekkelijker? Zelfs verklaringen van wetenschappelijk onderzoekers deugen vaak van geen kanten omdat ze hun eigen vooroordelen niet herkennen.
  2. Waarden en normen die met het hebben van relaties te maken hebben. Nee, die Ware of die Ene bestaat niet ... Waarom willen we zo graag bij iemand horen? Waarom zijn exclusieve relaties zo vanzelfsprekend terwijl je met een blik op het aantal scheidingen en een andere blik op het aantal eenzame alleenstaanden zou kunnen verdedigen dat ze onpraktisch en inefficiënt zijn? Waarom leven we niet in groepen en groeien kinderen niet op in groepen? Waarom moeten er - sociaal gezien - papa's en mama's zijn?
  3. Waarden en normen die met seksualiteit te maken hebben. Nee, seks is helemaal niet belangrijk, joh ... Daarom denken we er zo vaak aan en hebben we het er zo vaak over. Waarom kunnen mensen seks niet simpel zien? Soms is seks er om je voort te planten, maar meestal niet, meestal hebben we seks om ons lekker te voelen, om van ons eigen lichaam te genieten, om van een ander lichaam te genieten, om een ander van zijn of haar lichaam te laten genieten. Waarom mogen mensen niet gewoon genieten van seks? Het aantal geboden en verboden rondom seks is altijd gigantisch geweest en als mensen zich niet aan die geboden en verboden hielden volgden de meest drastische maatregelen. Seks werd dus mateloos belangrijk gemaakt. Maar waarom?
Start  ||   Glossen  ||   Weblog  ||   Boeken  ||   Denkwerk