>>>  Laatst gewijzigd: 16 mei 2019  
Ik

Woorden en Beelden

Filosofie en de waan van de dag

Start Glossen Weblog Boeken Denkwerk

Waarden en uiterlijk

Citaat

"Tall and tan and young and lovely
The girl from Ipanema goes walking
And when she passes, each one she passes
goes ah ... "
Jobim / de Moraes / Gimbel
The Girl from Ipanema, (1962)

Citaat

"Her beauty took your breath away, but I didn't think she was a film star or a model ... this woman was different. She was completely relaxed, totally at ease with her surroundings."
Haruki MURAKAMI
South of the Border, West of the Sun, p.74

Waarden en uiterlijk: Intro

Wat politiek correcte auteurs ook mogen beweren (ik heb er een aantal bijzonder ergerlijke voorbeelden van gezien): mannen en vrouwen begrijpen maar al te goed wanneer ze met een bijzonder gaaf exemplaar van de soort te maken hebben.

Die 'girls from Ipanema' (zie het citaat hiernaast) en uiteraard ook die 'boys from Ipanema' (zogezegd) bestaan gewoon. Waarom zou je dat willen ontkennen?

Welwillendheid

Nou, bijvoorbeeld omdat je weet dat mensen met een fraai uiterlijk veel meer kansen krijgen in het leven dan mensen zoals jij met een minder fraai uiterlijk. Voor iets - nota bene! - waar ze niets voor hebben hoeven doen, voor een kansspel van de natuur, voor een gelukkige samenloop van omstandigheden.

Een fraai uiterlijk wordt belangrijk en wenselijk gevonden en hogelijk gewaardeerd. Mooie mensen worden welwillend en met belangstelling benaderd. Als baby worden ze al vaker opgepakt en getroost dan jij als baby. Als kind, als tiener worden ze door iedereen met plezier bekeken en geprezen, terwijl jij zo je best moet doen om zelfs maar gezien te worden. Geen wonder dat ze gemakkelijk zelfvertrouwen opbouwen, terwijl jij je voor de spiegel onzeker afvraagt of je wel ooit een vriendje of een vriendinnetje zult vinden. Tja, want die verrukkelijk gave mensen hebben werkelijk geen enkele moeite met dat soort dingen: ze zijn gewild, ze hebben meer relaties dan jij, ze hebben meer seks dan jij. En nog erger: ze vinden gemakkelijker een baan dan jij, maken gemakkelijker carrière dan jij, worden rijker dan jij, wonen luxueuzer dan jij.

Sociale vooroordelen

Dat laatste omdat de 'beauties' onder ons ook nog eens het geluk hebben dat zo ontzettend veel mensen er domme vooroordelen op nahouden en denken dat een persoon die een fraai uiterlijk heeft ook een aardig, sociaal, intelligent, en capabel persoon is. Maar sinds wanneer heeft hoe je er uitziet iets te maken met wat je kunt en hoe je bent? Tja, sinds nooit, en toch denken veel mensen dat. Daarmee werken die sociale vooroordelen in het nadeel van mensen die er niet zo indrukwekkend uitzien, vooral ook om dat de hele (Westerse) cultuur maar blijft benadrukken hoe belangrijk het is om bij de mooie mensen te horen.

Geen wonder dat je niet kunt uitstaan dat uiterlijk zo'n grote rol speelt en dat je zou willen dat dat niet zo was. Geen wonder dat je je bij tijden erg jaloers voelt en dat je zou willen dat jij ook zo aantrekkelijk was. Logisch dat je graag ontkent dat dat soort aantrekkelijkheid bestaat, want wat moet je ermee?

Rozegeur en maneschijn?

Is het nu echt zo simpel? Nee, helemaal niet. Opvallend mooie mensen hebben ook zo hun sores, vrouwen op een andere manier dan mannen, maar toch. Veel mensen willen je hebben: ze vallen je lastig als kind, als tiener, als adolescent, kunnen hun handen niet thuishouden. Of : ze zijn stinkend jaloers als ze een relatie met je hebben zo gauw je aandacht besteed aan anderen. Andersom kan ook. Veel mensen zijn zo onder de indruk van je uiterlijk dat ze je niet eens durven aanspreken, ze gaan er al bij voorbaat van uit dat ze geen enkele kans zullen maken bij zo'n uitzonderlijk fraai persoon.

Al die belangstelling voor je buitenkant kan je het gevoel geven dat niemand geïnteresseerd is in je binnenkant, in je intelligentie, je dromen, je mogelijkheden, je persoonlijkheid. Zoiets kan je verwarren en somber maken, zoiets kan maken dat je zou willen dat je niet zo verdomde mooi was, waardoor je dingen gaat doen om jezelf lelijk te maken.

Waarden en normen

Dat er opvallend mooie mensen bestaan is een gegeven, dat is feitelijk zo. Maar hoe individuele mensen of sollicitatiecommissies of de media of wat ook dat feit waarderen is een heel andere kwestie waarover heel wat discussie mogelijk is. Deze sectie besteedt daar aandacht aan.

Start  ||   Glossen  ||   Weblog  ||   Boeken  ||   Denkwerk