>>>  Laatst gewijzigd: 10 januari 2020  
Ik

Woorden en Beelden

Filosofie en de waan van de dag

Start Glossen Weblog Boeken Denkwerk

Oorspronkelijk is een glos of glosse een aantekening of commentaar bij een andere tekst. Meer overdrachtelijk leveren glossen niet alleen commentaar bij teksten, maar ook bij situaties, gebeurtenissen. De glossen hier vormen kanttekeningen vanaf de zijlijn. Soms spottend of zelfs bijtend, soms misschien niet zo doordacht, soms wat te cynisch en emotioneel, maar in ieder geval persoonlijk.

2017

Mooie uitspraak van 'mythbuster' Jamie Hyneman

(20 maart 2017)

Dit is wat ik bedoel wanneer ik het over 'rationaliteit' heb. Filosofie is het stimuleren van dit soort rationaliteit.

Bard van de Weijer van De Volkskrant interviewde Jamie Hyneman, die man van de populaire tv-serie Mythbusters. Op zijn vraag: In uw land ligt de wetenschap onder vuur. Hoe belangrijk is het mythes te ontkrachten in tijden van nepnieuws en alternatieve feiten? antwoordde Jamie Hyneman:

'De term mythbusting is een beetje een cliché, het was een tv-show, geen wetenschap. Het idee erachter: vragen stellen en die vervolgens methodisch en rationeel beantwoorden, is extreem belangrijk. Alternatieve feiten bestaan niet. Je kunt hooguit op een andere manier tegen zaken aankijken. Dat je iets zomaar tot feit kunt bombarderen zonder een rationele verklaring erbij te leveren, is verontrustend. Helaas gebeurt dit nu in mijn eigen land. Hopelijk kunnen we mensen blijven stimuleren rationeel te blijven denken en niet gevoelig te worden voor dergelijke ruis.'

Bron: De Volkskrant (Plus)

De val van een miljardair /01

(18 maart 2017)

Uiteraard gaat het ooit fout, met Trump. Op de Watergate-manier waarschijnlijk. Hij kan het gewoon niet laten.

Kijk eens naar zijn manier van doen. Hij beweert bijvoorbeeld dat zijn voorganger Obama hem heeft laten bespioneren. Een bewering zonder enig bewijs, zoals de media dapper naar voren brachten. De bewering wordt door vriend en vijand onderzocht en wat blijkt? Inderdaad: geen schijn van bewijs. 'Ja, maar toch is het zo,' is dan zo ongeveer zijn reactie, een reactie die een kind van zes al niet eens meer heeft. Uiteraard volgen vervolgens klassieke manieren om de bewering af te zwakken, met als voornaamste truc: 'jullie hebben me verkeerd geïnterpreteerd, ik zei heel iets anders.' Yeah, right, Trump. De bewering laat ook zien dat de man last heeft van een stevige paranoia: iedereen is er op uit om hem onderuit te halen, alles is de schuld van anderen, en zo voorts en zo verder. Dat loopt nooit goed af.

Voor 100% achter Erdogan?

(15 maart 2017)

In De Volkskrant las ik gisteren hoeveel Turken in Nederland voor 100% achter Erdogan staan.

Niemand hier in Nederland heeft ze daarvoor opgepakt, de gevangenis ingegooid, gemarteld, of monddood gemaakt. En terecht. Want vrijheid van meningsuiting is in een democratie een belangrijk ding. Ik stel voor dat die mensen die hier mogen zeggen dat ze voor 100% achter Erdogan staan ergens op een openbare plek in Turkije - gewoon als test - hardop laten weten dat ze voor 100% achter Gülen staan en dan afwachten wat er gebeurt. Dan zullen ze ontdekken hoe democratisch Turkije is ... Ik denk niet dat ze dan nog steeds voor 100% achter een dictator als Erdogan staan.

Onder dictatoren

(5 maart 2017)

Als filosoof verwacht je dat mensen zich willen verantwoorden voor wat ze beweren en doen. Je verwacht rechtvaardiging en onderbouwing met argumenten, je verwacht betrouwbare informatie.

Maar op het moment zie je de omgekeerde trend: Trump, Poetin, Erdogan, Wilders en zo verder stellen zich op als een dictator. Hun niveau is ongeveer dat van de boze vader die met de vuist op tafel slaat en roept: "Omdat ik het zeg!" Er wordt van alles geroepen zonder enige onderbouwing, onwelgevallige informatie wordt genegeerd, tegenargumenten worden weggepraat door op de man of de vrouw te spelen, en meer van dat soort gedrag waar niemand iets mee opschiet. Het gaat om macht, om geld, om haat, maar zeker niet om de waarheid en enige solidariteit met andere mensen is dictatoren ook vreemd. Wat je ook dwars zit, stem nooit op dictatoren, want neem maar van mij aan dat je daar zelf het slachtoffer van wordt.

Start  ||   Glossen  ||   Weblog  ||   Boeken  ||   Denkwerk