>>>  Laatst gewijzigd: 10 januari 2020  
Ik

Woorden en Beelden

Filosofie en de waan van de dag

Start Glossen Weblog Boeken Denkwerk

Oorspronkelijk is een glos of glosse een aantekening of commentaar bij een andere tekst. Meer overdrachtelijk leveren glossen niet alleen commentaar bij teksten, maar ook bij situaties, gebeurtenissen. De glossen hier vormen kanttekeningen vanaf de zijlijn. Soms spottend of zelfs bijtend, soms misschien niet zo doordacht, soms wat te cynisch en emotioneel, maar in ieder geval persoonlijk.

2019

Ook waar

(11.05.2019)

Hoe je elitair denken kunt afleren

Als je als dictator zou kunnen doorzetten dat sport en oppervlakkige tv-programma's en zo uit het leven van het volk zouden verdwijnen, waarmee zouden al die mensen zich dan bezig moeten houden? Met het lezen van Kants Kritik der reinen Venunft?

Vormen van geluidsoverlast

(11.05.2019)

Een paar voorbeelden van dingen die naar mijn smaak te vanzelfsprekend gevonden worden

1/ Er werken ergens vier mensen aan het herstellen van de stoep. Een van de mannen heeft de radio van de dienstauto aan en drie meter verderop staat bij een andere werker de bekende radio los op de stoep de muziek te blèren van een heel ander programma. Typisch: iedereen zijn eigen lawaai, stel je voor dat je naar de muziek van een ander moet luisteren ...

2/ Ook altijd geweldig: de bedrijfjes die iemands auto aan huis komen wassen en daartoe een drukspuit hanteren via een compressor die luid staat te ronken. Mensen hebben blijkbaar ook geen tijd meer om even naar een wasstraat te rijden vandaag de dag, die auto moet hier en nu gewassen worden, ook al kun je dat lawaai in de hele straat horen.

3/ En nog altijd ergernis nummer één: mensen die buiten op straat of in het openbaar vervoer lopen of zitten of staan te telefoneren, al of niet handsfree. Lieve mensen, hou toch je mond en doe je mobiel weg, je hebt toch niets te vertellen.

Respect

(11.05.2019)

Een centraal idee: het ontbreken van respect voor mensen.

Wanneer je Naomi Klein leest lees je dat gebrek aan respect, met name voor de zwakkeren en kwetsbaren, bij de CIA, bij de psychiaters die meewerkten aan marteling, bij de economen die meewerkten aan het afbreken van sociale voorzieningen en het ondersteunen van oligarchen en tirannen en militaire junta's.

Je kunt alleen maar verkrachten, martelen, in het ongeluk storten wanneer je werkelijk geen bal geeft om die ander en hoe die zich voelt, wanneer je de wereld opdeelt in winners en verliezers, wanneer je er van uitgaat dat iedereen helemaal kan bepalen hoe zijn of haar leven verloopt.

Maatstaven

(11.05.2019)

Prof. Anne-Mei THE over dementie:

"Het maakbaarheidsideaal maakt dat mensen die ziek zijn weggestopt worden, omdat ze niet voldoen aan het 'mooi, jong, dynamisch'-ideaal. De verbinding met lijden, doodgaan, kwetsbaarheid en afhankelijkheid hebben we verloren."

Ooit als citaat genoteerd en nog steeds actueel. Ik weet niet eens meer waaruit het komt.

Eenvoud en complexiteit

(11.05.2019)

Ik houd van eenvoud. Geen pretenties, geen dubbele bodems, geen indirecte communicatie, geen gedraai en er om heen draaien.

Je helpt bijvoorbeeld iemand omdat je ziet dat hij hulp nodig heeft of omdat zij om hulp vraagt. Je helpt niet omdat je er geld of cadeautjes voor krijgt. Dat heeft namelijk niets met helpen te maken. Je helpt ook niet wanneer iemand het vanzelfsprekend vindt dat je helpt, eigenlijk vindt dat je moet helpen, dus wanneer die hulp een onderdeel wordt van een machtsspel of van manipulatie. Bijvoorbeeld wanneer iemand uitstekend zichzelf kan helpen en helemaal geen hulp nodig heeft, maar meent anderen te moeten gebruiken of meent slachtoffergedrag te moeten hebben of meent aandacht te moeten vragen of zich alleen voelt. Dat heeft allemaal niet met hulp te maken. Zeg dan gewoon dat je aandacht nodig hebt, dat je je alleen voelt. Maak het niet nodeloos ingewikkeld wanneer het eenvoudig is.

Van de andere kant houd ik juist weer niet van vereenvoudiging bij alles wat ingewikkeld ligt, complex is. Vandaar mijn eeuwige verzet tegen reducties van de werkelijkheid in filosofie, wetenschappen, therapie, relaties, management.

De donkere Middeleeuwen

(09.03.2019)

Op 3 april 2019 las ik bij nu.nl:

"Het steenrijke Aziatische staatje Brunei kent vanaf woensdag nieuwe strenge islamitische wetten. Dit betekent onder meer dat lhbt's die seks hebben, gestenigd mogen worden."

Hoezo nieuw? Het zijn gewoon de aloude shariawetten, niks nieuws aan. Die maatregel illustreert weer eens dat religie iets is van de Middeleeuwen.

Inefficiëntie

(09.03.2019)

"De supermarkten zijn druk bezig met het bijstellen van de prijzen."

"Doorgaans eindigt zo'n 70 procent van de prijzen in de super op een 9; psychologisch werkt dat het gunstigst bij consumenten. Maar na de recente btw-verhoging van 6 naar 9 procent, kwam de 9 als eindcijfer nog maar in 30 procent van de gevallen terug."

Aldus NOS Nieuws op 03.04.2019. Geloven supermarkten nog steeds in wat marketeers allemaal beweren? Mij ergeren die negens alleen maar. Bovendien is het totaal inefficiënt en moeten die bedragen vaak toch weer (naar boven) afgerond worden (bijvoorbeeld als je contant betaalt).

Nog meer slachtoffers

(09.03.2019)

"De helft van Nederland snapt helemaal niks van geld. Ze kunnen niet goed met geld omgaan. Slechts 10% kan dat."

"Die 10 procent, zegt Verdegaal, dat zijn economen, mensen die ervoor hebben doorgeleerd en bovengemiddeld goed zijn met cijfertjes."(...) "Rekenen, vooruitdenken, afgewogen keuzes maken en alles maar calculeren: dat zit genetisch niet in mensen." (nu.nl 4 maart 2019)

Wat een onzin toch weer. Wat is er nu zo moeilijk aan? Kijk naar wat je binnenkrijgt, kijk naar wat je uitgeeft, kijk of het laatste het eerste overstijgt, zo ja, verander dat. Moet je daarvoor hebben doorgeleerd? En dan die opmerking dat het genetisch niet in mensen zit. Ze kunnen het nog niet helpen ook?

Weer een slachtoffer

(09.03.2019)

"Ze was via Facebook met de man in contact gekomen. Ze had hem één keer gesproken via een Skypeverbinding."

"De internetliefde vroeg de vrouw om het geld voor zijn zieke vader in Afrika en later voor zichzelf, omdat hij "in het ziekenhuis" lag. Ze had eerst haar eigen spaargeld (30.000 euro) aangesproken, maar toen dat op was, begon ze met de fraude op haar werk. "Zelfs toen ik meer dan een miljoen aan hem geleend had, geloofde ik nog dat hij terug zou betalen", zei de verdachte in januari. Uiteindelijk heeft de vrouw niets meer van haar internetdate vernomen." (nos.nl 4 maart 2019)

Een vrouw van 51 die niet in staat is zo iets te doorzien? Die niet meteen de behoefte voelt om te controleren of iemand de waarheid spreekt? "De advocaat noemt de vrouw een slachtoffer van datingfraude," aldus het artikel. Ah, al weer een vrouwelijk slachtoffer. Ik noem haar geen slachtoffer, ik noem haar een domme trut die eens een keer haar hersens moet gebruiken.

Zeemeerminnen

(28 maart 2019)

"Indonesisch park censureert blote borsten van zeemeerminstandbeelden," kopte nu.nl eergisteren.

collectie tropenmuseum_60030928
Drie meisjes bij een muur van een tempelcomplex op Bali

Och ja, het is het zoveelste droevige gevolg van de wereldwijde verpreutsing. In dit geval is de argumentatie wel heel erg sneu. De eigenaren van het park voorzagen de standbeelden van goudkleurige topjes met het argument dat die blote borsten niet aan 'oosterse waarden' voldeden. Dat is totaal belachelijk. En wel hierom ...

Nog in de dertiger jaren van de vorige eeuw liepen mannen en vrouwen in Indonesië vaak alleen met een kamben om de heupen en met een bloot bovenlijf, zoals in zo veel tropische landen. Niemand die daar toen moeilijk over deed, niemand die de blote borsten van vrouwen toen erotiseerde. Totdat al die bekrompen en opdringerige buitenlanders er vanuit hun religies een probleem van maakten.

Zeemeerminnen hebben het maar zwaar de laatste decennia. Waar ze vroeger nog lekker vrij met blote borsten konden rondzwemmen, moeten ze tegenwoordig een bovenstukje of topje dragen, anders mogen ze niet op de foto of in de film van de mediamagnaten.

Start  ||   Glossen  ||   Weblog  ||   Boeken  ||   Denkwerk