>>>  Laatst gewijzigd: 9 april 2019  
Ik

Woorden en Beelden

Filosofie en de waan van de dag

Start Glossen Weblog Boeken Denkwerk

Over Marilyn Monroe

(18 februari 2007)

Voorkant Marilyn - Leven van een legendeAls je deze website af en toe bezoekt, dan weet je dat ik me door van alles laat afleiden. Deze keer kwam ik in de ramsj (*) van een 'bekende grote boekhandel' een biografie over Marilyn Monroe tegen.

Het gaat om het boek Marilyn - Leven van een legende van Mike Evans (Uitgeverij Tirion, ISBN 90 4390 631 X). Het is glossy vormgegeven, bevat 220 foto's, een heleboel citaten, en - heel handig - een tijdlijn van haar leven op de schutbladen. Genoeg voor een paar avonden lezen en peinzen.

Marilyn werd op 12 juni 1926 geboren als Norma Jeane Mortenson, werd bekend en beroemd als fotomodel en filmster onder de artiestennaam Marilyn Monroe, en stierf een te vroege dood op 4 augustus 1962. Norma groeide op onder moeilijke omstandigheden, wist zich daaruit los te maken met haar uiterlijk, natuurlijke sensualiteit, eenvoud, humor, gevoel voor de camera, en acteertalent. Ja, ook dat laatste, zoals al door vele filmkenners is opgemerkt. Het beeld dat we bij Marilyn Monroe met niet meer dan een 'dom blondje' te maken hebben, is opgeroepen door jaloerse dames en gevoelsarme mannen.

Ik heb het altijd triest gevonden dat zo'n sympathieke persoonlijkheid op zo veel manieren uitgebuit werd. Als je onderstaande uitsneden van foto's ziet, dan zie je een lieve hartelijke open vrouw. Maar door veel mensen werd ze gezien als iemand met wie goed geld te verdienen viel of die kon bijdragen aan het verhogen van de eigen status. Weer eens de verderfelijke invloed van geld en macht en media. Parels voor zwijnen.

Marilyn Monroe  Marilyn Monroe  Marilyn Monroe
Foto's gescand van het boek


(*) Ramsj

Ik heb gemerkt dat veel mensen niet weten wat de 'ramsj' is. Daarom hieronder een omschrijving uit de Wikipedia.

"Het woord ramsj heeft de algemene betekenis van: ongeregeld goed, rommel, maar wordt specifiek gebruikt voor boeken die tegen afbraakprijzen op de markt gebracht worden: het zogenaamde modern antiquariaat. Het gaat hierbij om nieuwe, niet eerder verhandelde boeken die niet meer goed lopen en die door de uitgever worden verramsjt, dat wil zeggen: aangeboden tegen sterk verlaagde prijzen (het gaat dus niet om de door antiquaren verkochte tweedehands of oude boeken)."

Start  ||   Glossen  ||   Weblog  ||   Boeken  ||   Denkwerk