>>>  Laatst gewijzigd: 9 april 2019  
Ik

Woorden en Beelden

Filosofie en de waan van de dag

Start Glossen Weblog Boeken Denkwerk

Beeldvorming in december

(5 januari 2009)

December, dat is die maand met al die feestdagen, die maand waarin met name het medium televisie je probeert te beïnvloeden met een heel verkeerd soort beeldvorming.

Zonder een spoor van zelftwijfel en met alle vanzelfsprekendheid wordt iedereen lastig gevallen met Kerstmis, alsof de hele wereld geïnteresseerd is in een christelijke feestdag. Een eindeloze reeks van beelden met voornamelijk Amerikaanse boodschappen wordt over alle kijkers uitgestort.

Films voor het hele gezin

Beeld kerst van Internet - Maker onbekendBijvoorbeeld via 'feel good'–films en films voor het hele gezin: romantische verhalen waarin er altijd sneeuw ligt met Kerst, waarin kinderen ineens belangrijk wel belangrijk gevonden worden, waarin volkomen irreële conservatieve waarden en normen over liefde, relaties, trouw en ontrouw, gezin op iedereen afgevuurd worden. Zodat de jeugdige kijkertjes meteen weten wat belangrijk is in het leven.

De ene boodschap gaat over monogamie en zegt altijd dat je een keuze moet maken, voor één iemand, de ware, 'The One', 'Mr. Right'. En dat je het bij die ene persoon laat en zelfs niet nieuwsgierig mag zijn naar anderen, of het nu leuk is of niet. Want een huwelijk is opoffering, is een lange-termijn-investering voor het hele leven. Wie die keuze niet kan maken, kan zich niet binden, is te veel met zichzelf bezig, is egoïstisch, is eigenlijk maar zielig. Het gaat in dit leven namelijk helemaal niet om het ontplooien van jouw mogelijkheden of die van andere mensen. Dat ideaal offer je op, want anders kun je het niet een heel leven met iemand uithouden. En dat is nu precies de bedoeling.

De andere boodschap daarbij is natuurlijk dat een gezin van man, vrouw en – liefst veel – kinderen de ideale samenlevingsvorm is. Beelden van andere samenlevingsvormen – homoparen, allerlei vormen van gezamenlijke huishoudens en communes – zul je hier uiteraard niet aantreffen. Het maakt niet uit dat veel mensen niet in staat zijn om kinderen op te voeden. Dat laten we gewoon zo min mogelijk zien, want alles is beter dan een weeskind. De hel, dat zijn de anderen. Binnen is het lekker warm.

Beeld voor een huwelijk van Internet - Maker onbekendEen derde vanzelfsprekende boodschap betreft rollenpatronen, de waarden en normen voor hoe je je als man of vrouw hoort te gedragen. Het gaat almaar over mannen en vrouwen die wel of niet iets met elkaar willen – homo's en lesbo's bestaan in deze wereld uiteraard niet.

Zij met name wil trouwen, wil zekerheid, wil een ring, het is altijd hij die zich niet wil binden. O ja, en het initiatief moet van hem komen, anders is het raar. En hij moet op zijn rechterknie neerzinken, liefst in een leuke entourage, en haar ten huwelijk vragen. En dan trouwen ze in het wit en in de kerk, al doen ze het al jaren met elkaar en al zijn het carrièremakers die nooit tijd hebben voor de kerk. En zij wil liefst zo snel mogelijk kinderen, terwijl hij dat eigenlijk nog een aantal jaren zou willen uitstellen zodat hij met zijn vrienden kan blijven optrekken en het in de kroeg kan hebben over auto's en voetbal en andere sporten.

Hij hoort ook alles van haar aan te voelen, zij hoeft niet gewoon iets te zeggen of te uiten en duidelijk te maken wat ze voelt en denkt. Als ze al over dat soort dingen praat, doet ze dat met een vriendin en niet met de man met wie ze haar leven dagelijks deelt en van wie ze zegt te houden. En hij moet ook geen vragen gaan stellen of op allerlei andere manieren te belangstellend zijn, want dat is vreselijk bedreigend. En hij moet zeker ook niet zélf zijn gevoelens willen uiten of bespreken. Want hoe gevoelig en begripvol hij ook hoort te zijn, tegelijkertijd moet hij natuurlijk wel een echte man blijven, groot en stoer, een beer, een beschermer, een ruwe bolster met een blanke pit, een schouder om op uit te huilen.

We hebben het over het het jaar 2008 ...

Actiefilms

Maar het is in december niet alleen maar zoetsappigheid. Af en toe zenden we een actiefilm uit. Natuurlijk niet op Eerste of Tweede Kerstdag, dat is niet netjes. Maar daarbuiten is alles toegestaan. Nou alles ... Het zijn meestal Amerikaanse films, dus je zult er geen blote borst in tegenkomen, behalve die gespierde van Schwarzenegger of Stallone natuurlijk. Slechte ideeën, herhaling van zetten, stupide verhaalsjablonen, geweld, wraakzucht, tomeloze ambitie, dát mag weer wel, dat is normaal.

En het zijn zo'n interessante verhalen. Weer een paar Amerikanen die de hele wereld redden van problemen die door Amerikanen veroorzaakt worden maar waar ze natuurlijk anderen - de Russen en Islamieten zijn favoriet - de schuld van geven. Waarschijnlijk is dat in de VS de natte droom: dat er alleen Amerikanen overblijven op deze aarde. "They hate us anyhow, so let's drop the Big One now" zong Randy Newman al zo prachtig in het nummer 'Political Science'.

En op de meest onmogelijke momenten weet de Amerikaan een god te voorschijn te toveren. Bij rechtszaken zweert iedereen op de bijbel, gelovig of niet, christen of geen christen. "So help me God". Niemand die dat principieel weigert. Ook de diverse gespeelde Amerikaanse presidenten laten graag zien hoe gelovig ze zijn. Op die manier begrijpt iedereen tenminste meteen dat de scheiding van kerk en staat in de VS niet bestaat en dat Amerikanen christenen zijn en niets hebben met de Islam of zo. "God bless you". Yeah right ...

We hebben het echt over het jaar 2008 ...

Start  ||   Glossen  ||   Weblog  ||   Boeken  ||   Denkwerk