>>>  Laatst gewijzigd: 9 april 2019  
Ik

Woorden en Beelden

Filosofie en de waan van de dag

Start Glossen Weblog Boeken Denkwerk

PopCo van Scarlett Thomas

(28 januari 2010)

Ongeveer een jaar geleden had ik het over het boek The End Of Mr. Y (2006) van de Engelse schrijfster Scarlett Thomas. Inmiddels heb ik ook haar eerder verschenen boek PopCo (2004) gelezen. PopCo is wat minder overladen, wat overzichtelijker opgebouwd, vind ik, en dit boek bevalt me daarom nog beter dan The End Of Mr. Y. Ze schrijft erg goed, die Scarlett Thomas, ik ben jaloers.

Voorkant PopCoDe hoofdpersoon van het boek is een vrouw met de naam Alice Butler. Ze werkt bij het bedrijf PopCo, in dit boek een van de grootste speelgoedfabrikanten ter wereld, Ze ontwerpt daar speelgoeddozen voor kinderen die gek zijn op geheimschriften en cryptografie, spionage, detectivewerk en dergelijke. Het blijkt een heel aparte, eigenzinnige, én sympathieke vrouw te zijn.

Ze komt met een heleboel collega's voor een reeks 'heidagen' naar Dartmoor in Zuid-Engeland, om ervaringen uit te wisselen en opfriscursussen te volgen. Ze wordt daar gevraagd deel te nemen aan een geheim zeer select team dat moet ontdekken hoe je het perfecte product kunt ontwerpen en verkopen aan tienermeisjes van twaalf tot vijftien jaar, een doelgroep die - zoals herhaaldelijk gebleken is - moeilijk enthousiast te krijgen is voor de producten van het bedrijf.

Alice

Alice is een jaar of dertig. Ze is een beetje excentriek. Ze is eigenzinnig, slim, kan goed zijwaarts denken, heeft heel creatieve ideeën. Daarom is ze voor het bedrijf erg waardevol. Ze heeft grote belangstelling voor getallen, wiskunde, cryptografie, en dat heeft alles met haar verleden te maken. Is het verblijf op Dartmoor in het heden de eerste lijn van het boek, haar verleden vormt de tweede lijn.

Voorkant van een andere editie van PopCoDat verleden begint met indringende gebeurtenissen. Haar moeder overlijdt op een moment dat ze nog erg jong is. En wanneer ze tien jaar oud is, vertrekt haar vader en laat haar aan haar lot over. Ze wordt vanaf dat moment in huis genomen en opgevoed door haar grootouders van moeders kant, een heel bijzonder stel. Haar oma is een eminent wiskundige die tijdens WO II in het gezelschap van Turing mee hielp om de codes van de Duitsers te kraken op Bletchley Park. Haar opa is een eigenzinnige man die kruiswoordpuzzels ontwerpt en zich eveneens bezig houdt met cryptografie en cryptoanalyse. Daarnaast is hij bezig met een historisch mysterie rondom een schatkaart, maar wil daar verder niet over praten. Alice groeit door deze opvoeding op tot een buitenbeentje.

Mysteries

Naarmate de dagen verstrijken beginnen er op Dartmoor rare dingen te gebeuren. Een onbekend iemand begint haar berichten in code te sturen, een mysterie dat ze natuurlijk wil oplossen. Is het haar verdwenen vader? Heeft het iets te maken met dat historische mysterie waarmee haar grootvader bezig is geweest? En met de halsketting die ze nooit mocht afdoen, een halsketting waarin die rare code staat die ze tot nu toe niet heeft kunnen bevatten? Uiteindelijk lost ze zowel het mysterie op in het heden als het mysterie uit het verleden.

Het boek breit het heden en het verleden op een prachtige manier aan elkaar en beide mysteries blijken verrassende oplossingen te hebben, die ik hier niet zal verraden.

Weg met marketing!

Heel fraai schildert ze de wereld van ... marketing. Het blijkt uiteindelijk een van de belangrijke thema's te zijn in het boek. Ik lag in een deuk toen ik bij de dankbetuigingen dit las:

"I couldn't possibly list all the books I have used in this project. Many of them, although useful, don't deserve a mention. They are the marketing books, the trend studies and the guides on selling products to children. These will be recycled."

Dat is die onderkoelde Engelse humor die ik zo leuk vind. Zo, die zit, dat kunnen de 'marketeers' in hun zak steken :-)

Getallen, geheimschriften, en geklets

Elk boek heeft natuurlijk dingen die je speciaal bevallen. Voor mij zijn dat bijvoorbeeld de volgende drie dingen:

Het is een fraai boek. En het is nog spannend ook. Een aanrader!!


Scarlett THOMAS PopCo (Edinburgh etc: Canongate, 2004; ISBN 978 1 84767 335 0; 454 blzn.). Weer zo'n geweldig cadeau van Suzanne.

Start  ||   Glossen  ||   Weblog  ||   Boeken  ||   Denkwerk