>>> Laatst gewijzigd: 9 april 2019  
Ik

Woorden en Beelden

Filosofie en de waan van de dag

Start Glossen Weblog Boeken Denkwerk

Hidden Figures

(14 december 2017)

Wat is er het meest opvallend aan veel science fiction en fantasy? Dat de techniek die je ziet supergeavanceerd is, maar mensen zich normatief gezien nog steeds als minkukels gedragen. Of dat allerlei wezens magische krachten hebben, maar die nooit gebruiken om mensen verantwoordelijkheid voor hun eigen handelen aan te leren.

In de film Hidden Figures ook weer iets dergelijks. Het is best een boeiende film. Vrouwelijke 'computers' (zie het boek When computers were human van David Grier) zijn in de geschiedenis van de exacte wetenschappen en de toepassing ervan in techniek veel belangrijker geweest dan de beeldvorming in de media ons wil doen geloven. Wie programmeerden de eerste mainframes? Precies! Deze film laat zien hoe belangrijk de zwarte vrouwen Katherine G. Johnson (gespeeld door Taraji P. Henson), Dorothy Vaughan (Octavia Spencer), en Mary Jackson (Janelle Monáe) waren binnen de NASA in de tijd van de ruimtewedloop met de Russen (zeg maar begin 1960er jaren): ze waren bijzonder goed in wiskunde en in de praktische toepassing ervan en de NASA profiteerde daarvan. Goed dat zo'n film er is.

De film geeft ook een aardig beeld van de rassenscheiding in de Verenigde Staten in die jaren en hoe die door de burgerrechtenbeweging werd bestreden. Er werd daar bij NASA in die jaren op hoog niveau wiskunde bedreven om een man (nee, geen vrouw) in de ruimte en naar de maan te brengen, maar tegelijkertijd kregen mensen die zwart waren pas in 1965 stemrecht. De film laat goed zien hoe al die witte geleerden bij NASA reageerden op een zwarte, bijzonder getalenteerde vrouw: afwijzend vanuit racisme, sexisme en jaloezie. Je zou zeggen dat mensen die zo goed moeten nadenken over wiskundige en technische problemen om een technisch doel te bereiken (instrumentele rationaliteit) ook goed zouden nadenken over hun waarden en normen ten overstaan van andere mensen (normatieve rationaliteit), maar niets is minder waar.


Start  ||   Glossen  ||   Weblog  ||   Boeken  ||   Denkwerk